"VII Ogólnopolski Zlot Drezyniarzy"

Nic dodać nic ująć (plany, relacje, wspomnienia, marzenia....)

Moderator: Trapp

Re: "VII Ogólnopolski Zlot Drezyniarzy"

Postprzez Sakorius w 25 Lut 2010 11:29

A ja mam takie pytanie. Czy jest możliwość przejazdu linią Wolsztyn - Sulechów? Czy linia została już "sprywatyzowana" przez okoliczną "sierść"? Bo może po samej paradzie, dałoby radę objechać Kargową i Konotop?
Sakorius
Jestem tutaj nowy

Dołączenie: 08 Maj 2008 10:38
Miejscowość: Szczecin

Postprzez kerberos w 25 Lut 2010 19:30

Z Wolsztyna do Kopanicy da sie (i pewnie dalej) pod warunkiem, że masz tyle ludzi aby drezyną pokonać tor przeszkód i przenieść ją przez rów, barieki znów barierki i głeboki rów :) (wyciety w pień przejazd w Powodowie). Kiwajkę lub DL2 z trudem sie przeniesie....

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jarosław Woźny (GG: 1086311)
Grodziska Kolej Drezynowa http://www.drezyny.kolej.one.pl
Awatar użytkownika
kerberos
Już nie nowy, ale jeszcze nie stary drez

Dołączenie: 04 Cze 2005 15:42
Miejscowość: Poznań

Postprzez Łukasz w 26 Lut 2010 11:40

Coś wymyślimy, Ci, co byli na pamiętnym V Zlocie w okolicach Kolbud u Tomka dobrze wiedzą, co to trudne warunki:)
Pozdrawiam
Łukasz R.
Stowarzyszenie Miłośników Kolei w Jaworzynie Śląskiej
www.smkjaworzyna.pl.tl
Łukasz

Dołączenie: 17 Mar 2008 22:49
Miejscowość: Jaworzyna Śląska

Postprzez Paweł w 28 Lut 2010 23:40

Tak to prawda , szczegulnie drugi dzień to nie było zwykłe połykanie kilometrów a osiągnięcie celu wcale nie było pewne oczywiście ze względu na póżną porę :D
DL 4-001
GG 9242043
Paweł

Dołączenie: 31 Paź 2005 19:41
Miejscowość: Opole

Postprzez fred77 w 01 Mar 2010 17:38

Ech.
Tak sobie czytam i zazdroszczę Wam jak cholera.
Ja dopiero przymierzam się do budowy drezyny na podzespołach malucha.
Czyli jak na razie duża góra przede mną.
Jak na razie to udało mi się kupić nowiutki zestaw naprawczy do maluchowskiego silnika czyli nowe cylindry, tłoki, sworznie. Szukam jeszcze nowiutkiej uzbrojonej głowicy. W międzyczasie będę się starał kupić jakiegoś starego malucha za parę złotych i pozyskać z niego wszystko co się da do wykorzystania w drezynie.
W maju kupuje nową spawarkę typu "migo-mat" i powolutku zacznę coś rzeźbić.
Najwięcej kłopotu jednak przysparza mi zdobycie kół. Wciąż szukam i jest niezły problem z ich zdobyciem, znajomy ma mi coś poszukać na jakiejś kopalni ale co z tego wyjdzie to nie wiem.

Mój plan jest taki, że jak już dojdzie do budowy to cały szkielet będzie zbudowany z profili zamkniętych i ocynkowany, napęd, część zawieszenia i układu hamulcowego z malucha, kurza stopka, drezyna 6-osobowa.

Do tego jeszcze będę musiał zbudować przyczepę do przewozu tej drezyny.

Taki na razie jest plan, a co z tego wyjdzie to pokaże najbliższy rok lub dwa lata.
fred77

Dołączenie: 06 Lip 2008 10:42

Postprzez Łukasz w 02 Mar 2010 09:17

Zlot jest skierowany nie tylko do osób, które maja już swoje pojazdy, ale też do osób, których drezyny interesują. Zapraszam, więc kolegę na imprezę, może coś ciekawego się dowiesz.
Łukasz R.
www.smkjaworzyna.pl.tl
Łukasz

Postprzez fred77 w 04 Mar 2010 11:04

Do Wolsztyna jeżdżę już od czterech lat i oczywiście nie mogłem sobie odmówić oglądania drezyn.
Poza tym w zeszłym roku byłem na pikniku drezynowym w Białej i Racławicach Śląskich i muszę przyznać, że tak się na patrzyłem, że w końcu zapragnąłem mieć coś swojego, bo samo patrzenie to nie wszystko.
fred77

Postprzez Łukasz w 04 Mar 2010 15:14

Wszystko się zgadza, zapraszam na Zlot.
Łukasz R.
www.smkjaworzyna.pl.tl
Łukasz

Postprzez Sakorius w 21 Mar 2010 10:30

Witam

Są już jakieś ustalenia odnośnie Zlotu w Wolsztynie? Bo temat coś ucichł ;-)

Pozdrawiam
Sakorius
Jestem tutaj nowy

Dołączenie: 08 Maj 2008 10:38
Miejscowość: Szczecin

Postprzez Łukasz w 22 Mar 2010 09:08

Witam, program już jest, czeka tylko na ostateczne zatwierdzenie PKP PLK S.A.
Pozdrawiam
Łukasz R.
www.smkjaworzyna.pl.tl
Łukasz

Postprzez Łukasz w 23 Mar 2010 08:13

PLAN RAMOWY

„VII Ogólnopolski Zlot Drezyniarzy Wolsztyn, Bydgoszcz w dniach 01- 03.05.10”

Dzień pierwszy (01.05.10)
Miejsce: Wolsztyn

Jak co roku spotykamy się w Wolsztynie, gdzie będziemy dodatkową atrakcją podczas „Parady Parowozów”. Wzorem ubiegłych latach PKP PLK S.A. udostępniło nam tor nr.7 Wstawienie pojazdów może nastąpić dopiero po uzgodnieniach organizatora z Dyżurnym Ruchu stacji Wolsztyn. Ze względów organizacyjnych proszę, aby wszystkie ekipy przyjechały i wstawiły się na tor nr.7 w godzinach od 8:30 do 10:30. W szczególnych przypadkach istnieje możliwość wstawienie pojazdów później jednak proszę o dostosowanie się do powyższych godzin.
Po zakończeniu imprezy w Wolsztynie około godziny 15:00 albo 16:00, proponuje przejazd do Mogilna.

Wskazówki przejazdu z Wolsztyna do Mogilna:

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... 9&dirflg=d>

Dzień drugi (02.05.10)
Miejsce: Mogilno/Inowrocław Mątwy/Kruszwica

godz.7:30 ranny wyjazd do Inowrocławia Mątwy.
godz.8:30 przyjazd do Inowrocławia Mątwy,
godz.8:30 - 9:00 wstawienie drezyn na przejeździe kolejowym po uzgodnieniu z dyżurnym ruchu stacji Inowrocław Mątwy.
godz.9:15 wyjazd do Kruszwicy linią nr 231, długość trasu 9,785 km.
Podczas przejazdu wyznacza się postój na stacji, Rożniaty w celu wykonania dokumentacji fotograficznej. Po dojechaniu do stacji Kruszwica około 10:30 przewidziano dłuższy postój dla zwiedzenia stacji jak i napełnienia żołądków.
godz.11:00 powrót do Inowrocławia Mątwy , przyjazd około godziny 11:45.
Po załadowywaniu drezyn na przyczepki powrót do Mogilna.

godz.13:30 wyjazd do Orchowa linią nr 239 , długość 21km.
Podczas przejazdu wyznaczono postoje na stacjach- Kwieciszewo, Gębice, Procyń, Różanna, Orchowo oraz na mostach w Żabnie i Marcinkowie. celem dokonania dokumentacji fotograficznej. Z uwagi na to, że linia ta jest udostępniona przez PKP PLK S.A. Mogileńskiemu Stowarzyszeniu Sympatyków Kolei na tej linii nie jesteśmy ograniczeni czasem.
Po powrocie do Mogilna i uzgodnieniu z dyżurnym ruchu wjedziemy pod semafor wjazdowy linii 231 w celu wykonania zdjęć pamiątkowych. W godzinach wieczornych ładujemy drezyny, i udajemy się na nocleg.

Wskazówki dojazdu do Inowrocławia:
<http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=mogilno&daddr=Inowroc%C5%82aw&hl=pl&geocode=FWV-IwMdbPsRASm_mSLtEKEERzGq_htZQ0yYMw%3BFWSnJQMdS5EWASlZykrXklADRzF-0_3bEESUnA&mra=ls&sll=52.025459,19.204102&sspn=9.781013,19.753418&ie=UTF8&ll=52.710507,18.106842&spn=0.300766,0.617294&z=11&dirflg=d>

Dzień trzeci (03.05.10)
Miejsce: Mogilno/Szubin/Bydgoszcz Główna/Kcynia/Nakło n/n

Godz.6:00 wyjazd do Szubinia
godz.7:20 przyjazd na stację Szubin, wstawienie drezyna w miejscu wyznaczonym przez organizatora.
godz.8:00 wyjazd liną nr 356 do Bydgoszczy Głównej, długość trasy 24.154 km.
Na trasie przewidziano postoje na stacjach pośrednich tj. Kołaczkowo, Rynarzewo, Jasieniec Białebłota. Przyjazd do Bydgoszczy około godz. 10:00.
W Bydgoszczy będzie można zobaczyć Izbę Tradycji Bydgoskich Dróg Żelaznych
Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że prawdopodobnie wjedziemy na tor 22 przy peronie piątym. Wjazd do Bydgoszczy odbędzie się przy obstawie drezyny awaryjnej serii WM10.
Około godz. 12:00 powrót do Szubinia.
Szubin przyjazd około godz. 14:00.

Po krótkiej przerwie o godz. 14:15 wyjazd do Kcyni, długość trasy 17,745 km.
Również i tu przewiduję postoje na stacjach pośrednich tj. Pińsko Wlkp, Szkaradowo Zalesie oraz na moście za stacją Szubin, celem dokonania dokumentacji fotograficznej.
(*uwaga w przypadku braku zgody na przejazd odcinka Szubin – Kcynia – Szubin, będzie zachodziła konieczność ponownego załadowania drezyn na przyczepy i przejazd do Kcyni)
Około godz.15:30 przyjazd do stacji Kcynia, zmiana kierunku jazdy.
Godzina 16:30 wyjazd linią 281 do Nakła n/n, długość trasy 18,671km.
Na trasie przewiduję postoje na stacjach pośrednich tj. Szczepice, Studzienki, Paterek
Przyjazd do Nakła n/n około godz. 17:30.
Godzina 18:00 powrót do Szubinia, przyjazd około godz. 20:30.

Wskazówki przejazdu z Mogilna do Szubinia/(*Kcyni):
<http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=mogilno&daddr=Szubin&geocode=FWV-IwMdbPsRASm_mSLtEKEERzGq_htZQ0yYMw%3BFQzcKAMdcrAOASmfcuefY3EDRzH7fQJazSQtpg&hl=pl&mra=ls&sll=52.710507,18.106842&sspn=0.300766,0.617294&ie=UTF8&z=10&dirflg=d

<http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=mogilno&daddr=Szubin&geocode=FWV-IwMdbPsRASm_mSLtEKEERzGq_htZQ0yYMw%3BFQzcKAMdcrAOASmfcuefY3EDRzH7fQJazSQtpg&hl=pl&mra=ls&sll=52.710507,18.106842&sspn=0.300766,0.617294&ie=UTF8&z=10&dirflg=d>
Załadunek drezyn, zakończenie „VII Ogólnopolskiego Zlotu Drezyniarzy”

UWAGI

1) każda z drezyn, która według organizatora nie będzie posiadała sprawnych hamulców, oświetlenia przedniego i tylniego nie będzie mogła wziąć udziału w imprezie,
2) kierowca drezyny powinien posiadać na sobie kamizelkę odblaskową umożliwiającą dobrą widoczność przez innych kierowców drezyn i innych kierowców pojazdów poruszających się po drogach,
3) każda z ekip drezynowych biorąca udział w zlocie jest zobowiązania do stosowania się do zaleceń i uwag organizatora, a zwłaszcza do przestrzegania godzin odjazdów,
4) nie przewiduje się czegoś takiego jak oczekiwanie na spóźniającą się ekipę,
5) w przypadku wjazdu na stacje główne tj. Bydgoszcz Główny, Nakło n/n drezyny powinny być razem złączone lub powinny jechać z ograniczoną prędkością w bezpiecznej odległości pomiędzy drezynami,
6) organizator nie zapewnia noclegu,
7) w Mogilnie organizator zapewnia teren zamknięty do postoju samochodów,
8) Na linii Szubin-Kcynia oraz Mogilno-Orchowo należy uważać na wchodzącą w skrajnie toru roślinność.
9) Na wyznaczonym nam przejeździe kolejowym przeprowadzimy kampanie „Bezpieczny Przejazd”.
Łukasz R.
www.smkjaworzyna.pl.tl
Łukasz

Postprzez kerberos w 23 Mar 2010 20:06

Plan dobry. Zapowiada się pysznie.

Małe uwagi:
z Wolsztyna do Mogilna można jechać inaczej (nie pchać się przez Poznań i płatną autostradę):
przez Grodzisk, Mosina, Kórnik, Kostrzyn, Gniezno. Trasa wypróbowana maluszkiem na imprezę drezynową w Gnieznie :)

Co do trzeciego dnia to jaki może byc problem z Szubin- Kcynia? Jakies ubytki czy tylko zakrzaczenie? Z tym ostatnim nie powinno byc problemu (dla nas). W Szubinie trasa na Kcynie wygladala tak jakby jakas drezynka jeździła.

GKD zapowiada sie na 1 i 3 dzien. Co z 2 to jeszcze sie zastanowię bo rozważam wjazd parowozem z Wolsztyna do węzła Miedzyrzeckiego.
Jarosław Woźny (GG: 1086311)
Grodziska Kolej Drezynowa http://www.drezyny.kolej.one.pl
Awatar użytkownika
kerberos

Dołączenie: 04 Cze 2005 15:42
Miejscowość: Poznań

Postprzez Łukasz w 24 Mar 2010 07:36

Hej, odcinek Kcynia - Szubin jak mi napisali w piśmie jest zarośnięty i należy go udrożnić. Taki jest warunek niby PKP PLK S.A. Ale według moich danych ten odcinek całkiem bez problemu można pokonać nawet dziś. A co do jazdy tam czegoś to ponoć jechała tam WM15 ostatnio. Ach, co do drogi do Mogilna, to jak to mówią trzeba się zdać na wiedzę lokalnych ziomków :P
Łukasz R.
www.smkjaworzyna.pl.tl
Łukasz

Postprzez fred77 w 26 Mar 2010 20:30

Wszystko ładnie i pięknie.
TYLKO, ŻE JA JAK NA RAZIE JESTEM NA ETAPIE ZBIERANIA GRATÓW DO BUDOWY DREZYNY!!!!!
I TO JEST NAJGORSZE!!! :(
fred77

Postprzez Łukasz w 27 Mar 2010 13:19

Witam, a kto powiedział, że wszystko można mieć od razu?. Przyjdzie i na Ciebie czas, będziesz jeszcze miał nie jedną drezynę! weź się do roboty :lol
Pozdrawiam
Łukasz R.
www.smkjaworzyna.pl.tl
Łukasz

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zawody, imprezy i eskapady drezynowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość